Windows 10 işletim sistemini herhangi bir sorun nedeniyle tekrardan temiz kurulum yaparak yeniden yüklemeniz mümkün. Windows 10 temiz kurulum seçeneği aslında format atma seçeneğidir. Özellikle Windows 7 ve Windows 8.1 işletim sisteminden yükseltme yapıp sorun yaşayanlar ve direk başka bir bilgisayara Windows 10 yüklemek isteyenler temiz kurulum ihtiyacı duyar.
Windows 7 ve Windows 8.1 işletim sisteminden yükseltme yapan kullanıcılar kasmalar, donmalar, yavaş çalışma gibi sorunlarla karşılaşmaları halinde temiz kurulum yapmaları önerilir. Yükseltme yapan kullanıcılar için hiçbir kurulum dosyasına sahip olmaya gerek kalmadan direk bilgisayar üzerinden temiz kurulum yapma seçeneği bulunuyor. Ancak dilemeniz halinde ilk defa Windows 10 kurar gibi USB yada DVD üzerinden de temiz kurulum yapabilirsiniz.
Yükseltme Sonrası Temiz Kurulum Yapma
Windows 7 ve Windows 8.1 işletim sisteminde yükseltme yapanlar direk bilgisayar ayarları üzerinden temiz kurulum yapabilirler. Temiz kurulumu yapmak için aşağıdaki adımları izleyin.
İlk önce “Başlat > Ayarlar > Güncelleştirme ve güvenlik > Kurtarma” adımını izleyerek aşağıdaki pencereye gelin.
Kurtarma sayfasında “Bu bilgisayarı sıfırla” seçeneğinin altında yer alan “Başlayın” butonuna tıklayın. Karşınıza aşağıdaki pencere gelecektir.
Resimde gördüğünüz gibi “Her şeyi kaldır” seçeneğine tıklayın. Eğer bilgisayarınızda Windows’un kurulu olduğu C sürücüsü ile beraber D sürücüsü gibi bir başka sürücü de var ise aşağıdaki gibi bir ekran gelir. Ama sadece C sürücüsü var ise aşağıdaki ekran gelmez.
“Yalnızca Windows’un yüklendiği sürücü” seçeneğini seçtiğinizde karşınıza aşağıdaki pencere gelecek. Burada “Yalnızca dosyalarımı kaldır” ve “Dosyaları kaldır ve sürücüyü temizle” seçeneklerini göreceksiniz. Burada “Dosyaları kaldır ve sürücüyü temizle” seçeneğini seçerek devam edin.
Son olarak “Sıfırla” butonuna tıklayarak sıfırlama işlemi başlatılmış olacak. Sıfırlama işleminin bir kaç saat sürecek sonunda temiz bir kurulum yapılmış olacak.
Eğer bu şekilde sıfırlama yaparak bilgisayarınızdaki sorunların çözümü gerçekleşmez ise aşağıdaki gibi USB disk yada DVD ile temiz kurulum yapmayı deneyiniz.
USB’den yada DVD’den Temiz Kurulum Yapma
Şimdi USB yada DVD ile kurulum yapacağınız için öncelikle Microsoft’un yayımladığı medya oluşturma aracını indirerek USB yada DVD kurulum diski oluşturmanız gerekiyor. Bir önceki yazımızda kurulum diskini nasıl oluşturacağınızı anlattık.
Kurulum diskini USB veya DVD’den hangisine oluşturduysanız sonra BIOS ekranına giderek bilgisayarın Boot ayarlarını değiştirip bilgisayarı USB yada CDROM olarak başlatılması şeklinde ayarlayın.
Şimdi BIOS ekranından gerekli ayarlamayı yaptıktan sonra kuruluma başlıyoruz. Bilgisayarı yeniden başlatınca aşağıdaki gibi Windows kurulum ekranı gelecek. Buradan ayarları aşağıdaki gibi yaparak devam edin. Karşınıza “Şimdi Yükle” ekranı gelecek. Buradan yükle diyerek Windows 10 yüklemesini başlatıyoruz.
Şimdi Yükle dediğinizde aşağıdaki gibi hangi tür yükleme yapacağınızı soran bir ekran gelecek. Bu ekranda “Özel: Yalnızca Windows’u yükle (gelişmiş)” seçeneğini seçin.
Daha sonra aşağıdaki gibi bir ekran gelecek.Bu ekranda bilgisayarınızda bulunan sürücüleri göreceksiniz. Eğer tek bir sürücünüz var ise onu göreceksiniz. Ancak D gibi ayrılmış başka sürücünüz de var ise onlarda listelenecektir. Bunun dışında küçük parçacıklı ayrılmış alanlarda var ise hepsini silmenizi öneririz. Windows’u yükleyeceğiniz alanı ise önce biçimlendirip daha sonra yükleme işlemini başlatın. Dilerseniz Yeni diyerek Windows kurulumu yapacağınız alanı yeniden kendiniz belirleyebilirsiniz. Daha sonra İleri diyerek devam edin.
Aşağıdaki gibi kurulum işlemi başlayacaktır. Yükleme işlemi biraz uzun sürecektir.
Kurulum işlemi tamamlanınca karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek. Bu ekran üzerinden “Hızlı ayarları kullan” diyerek kişisel ayarlarınızı yapın ve kurulumu bitirin.
Bu şekilde temiz bir Windows kurulumu gerçekleştirmiş oldunuz.
BİRSEY Soracağım ben flash ile sifirlarken pcyi yeniden baslatiyorum sol üste birşey yanıp sonuyor
Eğer istediğiniz işlem yapılıyorsa aldırmayın. Bilgisayar marka ve modeline göre detaylar olabilir.