Windows 10 Otomatik Bakım Açma ve Kapatma (Resimli Anlatım)

0

Windows 10 Otomatik Bakım Nedir?

Windows 10’da, Otomatik Bakım, bilgisayar performansını veya enerji verimliliğini etkilemeksizin tüm bakım görevlerini birleştirip çalıştırarak bilgisayarınızın sağlıklı ve optimize olmasını sağlayan bir özelliktir. Genellikle, otomatik sistem optimizasyonu, cihazınızı etkin bir şekilde kullanmadığınızda günde bir kez otomatik olarak yapılır.

Sponsorlu Bağlantılar

Otomatik Bakım, varsayılan olarak her gün saat 02:00’da her gün çalıştırılacak şekilde planlanmış bir görevdir. Bu görevler arka planda aynı anda ancak yalnızca bilgisayarınızın açık olması ve boşta çalışması durumunda çalışır. Aygıtınız uykuda ise ve bir güç kaynağına takılıysa, Windows 10 bakım yapmaya başlamak için uyanabilir ve bittiğinde uyku moduna geçirilebilir.

Bakım çalışması sırasında, Windows bilgisayarınızı sağlıklı tutmak ve en yüksek performansta çalışmasını amaçlar. Disk optimizasyonu ve birleştirme, sistem ve uygulama güncellemeleri, güvenlik ve kötü amaçlı yazılım taramaları, teşhis ve diğer görevler gibi belirli işlemleri yerine getirir.

Sponsorlu Bağlantılar

Optimizasyon süreci yalnızca günde bir saat süreyle çalışabilir ve görevler o pencerede tamamlanmazsa, bir sonraki program sırasında durur ve devam eder. Tek istisna, kritik olarak işaretlenmiş görevler olduğu zamandır. Bu durumda, cihazı etkin bir şekilde kullanıyor olsanız dahi tamamlanıncaya kadar çalışmaya devam edecektir.

Bilgisayarınızın açık olmadığı veya üzerinde aktif olarak çalışmıyorsanız, bilgisayar bakım görevlerini yerine getirmek için sonraki bir zamana kadar ertelenecektir.

Bu Windows 10 yardım kılavuzunda, Otomatik Bakım’ın nasıl çalıştığını daha ayrıntılı açıklayacağız. İstediğiniz zaman cihazınızı optimize etmek için ayarlarını yönetebileceğinizi ve gerekirse bu özelliği nasıl devre dışı bırakacağınızı göstereceğiz.

Windows 10 Otomatik Bakım Açma ve Ayarları

1. Denetim Masası‘na giriş yapın.

2. Sistem ve Güvenlik tıklayın.

3. Güvenlik ve Bakım seçeneğine tıklayın.

4. Burada aşağıdaki resimde de göreceğiniz üzere “Bakım” seçeneğine tıklayıp seçenekleri görüntüleyin.

5. Yukarıdaki resimde de görüleceği üzere “Bakım ayarlarını değiştir” seçeneğine tıklayın.

6. Daha sonra aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi otomatik bakımın yapılacağı saati seçebileceksiniz. “Bakım görevlerini her gün şu saatte çalıştır:” seçeneğinden istediğiniz saati seçin.

NOT: Bilgisayarın otomatik olarak uyanmasını istemiyorsanız, “Zamanlanan bakımın zamanlanan saatte bilgisayarımı uyandırmasına izin ver” seçeneğinin işaretini kaldırdığınızdan emin olun.

7. Tamam diyerek pencereyi kapatın.

İpucu: Bilgisayarınıza hemen bakım yapmak istiyorsanız 4. adımdaki ekranda görüleceği üzere Otomatik Bakım alanından “Bakımı başlat” seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Bilgisayar arka planda bakım yapacaktır. Ancak bu seçeneği kullanmanız, cihazınızı aktif olarak kullanıyor olsanız bile görevleri çalıştırmaya devam edecektir.

Bu adımları tamamladığınızda, bilgisayarınız bundan böyle belirlediğiniz saatte günlük bakım yapacaktır. Ancak, cihazınızı aktif olarak kullanıyorsanız, Windows 10 programlamayı atlar ve daha sonra tekrar dener.

Windows 10’da Otomatik Bakımı Kapatma / Devre Dışı Bırakma

Genellikle Otomatik Bakım kullanışlı bir özelliktir ve bilgisayarınızın sorunsuz çalışmasını sağlar. Ancak beklenmedik performans sorunları, ani çökmeler ve diğer sorunlar gibi durumlarla karşılaşırsanız devre dışı bırakmak isteyebilirsiniz.

Dikkat: Bu adımda yapacaklarınızı düzgün yapmamanız durumunda sisteminizde geri döndürülemez bir zarara neden olabileceğini unutmayın. Bu yüzden bu işlemleri yapmadan önce PC’nizi tam yedeklemenizi öneririz.

Denetim Masası üzerinde Otomatik Bakımı devre dışı bırakma seçeneği yoktur. Ancak bu görevi Kayıt Defteri’ni değiştirerek gerçekleştirebilirsiniz.

Adım adım nasıl yapılacağını anlatıyoruz.

1. Çalıştır komutunu açmak için Windows tuşu + R klavye kısayolunu kullanın.

2. Kayıt defterini açmak için regedit yazın ve Tamam‘ı tıklatın.

3. Aşağıdaki yolu göz atın:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\Maintenance

İpucu: Windows 10 Creators Güncellemesi ve sonraki sürümlerde, hedefe hızla atlamak için kısayolu kopyalayıp yeni Kayıt Defteri adres çubuğuna yapıştırabilirsiniz.

4. Yeni oluşturulan anahtarı sağ tıklatın, Yeni‘yi seçin ve DWORD (32-bit) Değeri‘ni tıklatın.

5. Anahtarı “MaintenanceDisabled” olarak adlandırın veya istediğiniz bir isim vererek Enter’a basın.

6. Yeni oluşturduğunuz DWORD‘ı çift tıklatın ve değeri 0’dan 1’e ayarlayın. Tamam diyerek pencereyi kapatın.

7. Bilgisayarı yeniden başlatın.

Bu adımları tamamladıktan sonra Denetim Masası’ndaki “Bakım” bölümünü ve seçeneklerini görebilirsiniz ancak zamanlama çalıştırılmaz ve “Bakımı başlat” seçeneğini tıkladığınızda hiç bir şey yapmaz.

İstediğiniz zaman, otomatik bakım özelliğini tekrar etkinleştirmek için yaptığınız değişiklikleri geri alabilirsiniz. Ancak adım 5’te, MaintenanceDisabled DWORD değerini tekrar 0 yaptıktan sonra MaintenanceDisabled seçeneğine sağ tıklayıp “Sil” demeniz gerekir. Hepsi bu kadar.

Sponsorlu Bağlantılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here