VPN Nedir?
Virtual Private Network teriminin kısaltması olan VPN, Türkçe Sanal Özel Ağ anlamına gelmektedir. Bu sanal bilgisayarlar ağına internet bağlantısı üzerinden, fiziksel bağlantısı olmamasına rağmen dışarıdan başka bilgisayarlar erişebiliyor. Bu sanal ağlar yani VPN’ler bağlantınızı şifreleyerek daha güvenli hale getirir ve konumunuzu değiştirir.
Özellikle gizlilik konusunda endişesi bulunan kullanıcılar VPN ağı sayesinden verilerini şifreler ve güvenli olmayan web sitelerine ve belirli bölgelerde erişime engellenmiş web sitelerine erişebilir.
En basit tanımı ile VPN, başka bir bölgedeymiş gibi internete bağlanmanızı sağlayan bir sanal ağdır. Örneğin Türkiye’de yaşayan birisi VPN ağı sayesinde Almanya’dan internete bağlanıyormuş gibi görünür.
VPN’nin dezavantajı
VPN ağları daha güvenli olmasına rağmen neden herkes VPN kullanmıyor sorusu aklınıza gelebilir. Ancak VPN ağları sanal ağlar üzerinden internete bağlandığı için yani internete bir başka bilgisayar üzerinden bağlandığınız için genellikle normal internetten daha düşük hızlar sunuyor. Yüksek hızlarda bağlanmak için ücret ödemeniz gerekmektedir.
VPN Ne İşe Yarar?
VPN ile yasaklı olan bütün sitelere giriş yapabilirsiniz. Türkiye’de yada bulunduğunuz ülkede yasaklanan web sitelerine VPN ağı üzerinden erişebilirsiniz. Yasaklı sitelere giriş yapmak için en iyi yol VPN ağlarıdır.
VPN ile arkanızda hiçbir iz bırakmadan gizli gezinme yaparsınız. VPN sayesinden bağlantınız şifreleniz ve meraklı gözler sizin nereden ve nasıl bağlandığını görmez. Banka bilgileriniz kimse çalamaz ve korsanlar bilgisayarınıza erişemez.
Ülkenizde sunulmayan ancak başka bir ülkede sunulan hizmetlerden faydalanmak için VPN kullanabilirsiniz. VPN ile o hizmetin bulunduğu ülkedeymiş gibi görünebilir ve ilgili hesap işlemlerini başlatıp hizmetten faydalanmaya başlayabilirsiniz.
VPN Ağı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sunucunun hız ve ping kontrolünden geçmiş olması,
- Sürekli erişebilir olması,
- Kullanıcı yükünü dengeleyen bir yapıya sahip olması
- Sunucunun kara listeye yazılmamış ve IP’lerinin kaliteli olması gerekmektedir.
Ayrıca bkz: VPN Hızlandırma Önerileri