Windows 10’a yükseltme yapmak veya Windows 10’a geçmek istiyorsanız, ancak hangi sürümün sizin için uygun olduğundan emin değilsiniz. Cevap Windows 7’de olduğu gibi karışık değil. Çünkü Windows 7’de altı farklı sürüm vardı. Windows 10 için dört farklı sürüm olsa da birkaç şeyi bilmeniz gerekiyor.
Her biri aynı çekirdek özelliklere sahip dört ana Windows 10 PC sürümü var, ayrıca belirli kullanıcı türleri için bazı ekstralar var. Şimdi sizlere her bir sürümün özelliklerini ve Windows’un hangi sürümünün sizin için en uygun sürüm olduğunu detaylı bir şekilde sıralayacağız.
Windows 10 64 bit mi 32 bit mi?
Hangi Windows 10 sürümünü kullanmalıyım sorusunu kendinize sormadan önce 64 bit mi yoksa 32 bit mi kullanmalıyım sorusunu sormanız gerekiyor. Çünkü bilgisayarınızın donanımı için hangi bit sürümünün doğru olduğunu belirlemeniz gerekir. Burada öncelikli belirleyicisi işlemcidir. 32 bit sürümler eski işlemciler için, 64 bit ise yenileri içindir.
Buradaki en önemli kriteriniz bilgisayarınızın 2007’den önce mi sonra mı üretildiğidir. Eğer bilgisayarınız 2007’den sonra yapılmışsa, büyük olasılıkla 64 bitlik bir işlemci bulunur. 64 bit mimarisi, işlemcinin daha hızlı ve daha verimli çalışmasını sağlar ve daha fazla RAM’i işleyebilir ve böylece bir kerede daha fazla işlem yapabilir. 64 bit işlemci, Windows 10’da dahil olmak üzere 32 bit yazılımları kolayca çalıştırabiliyor.
Bilgisayarınızın Windows’un 64 bit sürümünü çalıştırıp çalıştıramayacağını kontrol etme
- Başlat düğmesini sağ tıklayın.
- Sistem‘i tıklayın.
- “Sistem türü” satırını kontrol edin. Hangi işletim sistemini kullandığınızı ve hangi tür işlemci (64 bit veya 32 bit) kullandığınızı gösterir.
- Bilgisayarınızda x86 tabanlı bir işlemci bulunduğunu gösteriyorsa, 32 bit işlemci var demektir.
- Bilgisayarınızda x64 tabanlı bir işlemci bulunduğunu söylüyorsanız 64 bitlik bir işlemci var demektir.
Windows 10 Ana Özellikleri
Aşağıda sıraladığımız ana özellikler bütün Windows 10 sürümlerinde yer alır. Ancak bazı özellikler bazı bölgelerde kullanılamıyor olabilir.
Cortana: Microsoft’un dijital asistanıdır. Hatırlatıcılar belirleyecek, bilgi verecek ve kısa mesajlar ve e-postalar yazmanıza yardım edecek. Cortana, Windows 10 Eğitimi de vermektedir.
Windows Hello: Windows 10’da oturum açmak ve Mağaza alımlarını doğrulamak için yüz tanıma veya parmak izi taramasını kullanan bir biyometrik güvenlik sistemi. Windows Hello entegrasyonu ile bazı uygulamaları başlatabilirsiniz.
Sanal Masaüstü: Tek bir tıklama ile arasında geçiş yapabileceğiniz birden fazla masaüstü oluşturmanıza olanak tanır. Pencereleri masaüstleri arasında taşıyabilir ve devam eden birden fazla projeyi kolayca takip edebilirsiniz.
Windows Ink: Bir kalemle düzenleme yapma, açıklama ekleme ve doodle yapmanıza imkan tanıyan uygulama içeriyor. Not almak hiç bu kadar kolay olmamıştı.
Edge: Internet Explorer’ın yerine geçen Microsoft imzalı web tarayıcısıdır. Modern internet kullanıcıları için yeniden tasarlandı. Yeni uzantılar, e-okuyucu işlevi, web tarayıcı üzerinden notlar alma ve dahili bir çok önemli özellik Edge’in ne kadar gelişmiş bir tarayıcı olduğunu gösteriyor.
Windows Defender: Bilgisayarınızı virüslerden ve zararlı yazılımlardan koruyan bir yazılımdır. Gerçek zamanlı çalışır ve şüpheli bir şey olup olmadığına veya güvensiz bir şey yapmak üzere olduğunuzda sizi uyarır.
Windows 10 Home – Windows 10 Ev
Windows 10 Home yada Türkçe ismi ile Windows 10 Ev sürümü, herkesin sevdiği tanıdık, kolaylaştırılmış Windows deneyimini isteyen herkes için önerilir. İş verilerinin güvenliği ile ilgili endişe duymayan ve yönetmesi gereken çok sayıda aygıta sahip olmayan kullanıcılar Windows 10 Ev sürümünü kullanabilirler.
Bu sürüm oyuncular için, Xbox Live hesaplarını senkronize ederek PC’nizden tam erişim sağlamanıza izin verir. Xbox One’a sahipseniz, yerel ağınızda bulunan herhangi bir bilgisayardan oyun oynayabilirsiniz. Ayrıca, oyun oynarken performansı artıran bir Oyun Modu özelliği de bulunuyor.
Home sürümüne, Takvim, Posta, Haritalar, Filmler ve TV ve Fotoğraflar gibi tanıdık üretkenlik uygulamaları dahildir.
Windows 10 Home Fiyatı: Şu anda 499 TL’lik bir fiyat ile satın alınabiliyor.
Sonuç: Windows 10 Home, standart bir PC kullanıcısının istediği her şeye sunuyor.
Windows 10 Pro
Küçük bir işletmeyle çalışıyorsanız ve bir asistana ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, Windows 10 Pro sürümü sizin için geçerli olabilir. Windows 10 Home ile aynı temel özelliklere, aynı oyun imkanlarına ve aynı üretkenlik uygulamalarına ve ayrıca Microsoft’un Hyper-V de dahil olmak üzere profesyonellerin sevdiği bir dizi ekstra özelliklere sahiptir.
Belki de en dikkat çekici şey özelliği Microsoft’un ücretsiz hizmeti olan Windows Update for Business‘tır. Çok katmanlı koruma (cihaz, kimlik, uygulama ve bilgi) ve cihazların güvenlikten geri kalmamasını sağlayan titiz bir güncelleme programı da dahil olmak üzere profesyoneller için mükemmel bir grup güvenlik aracı sunmaktadır.
Windows 10 Pro’ya özel Device Guard ve Secure Boot gibi uygulamalar da içerir. Bu uygulamalar her şartta cihazlarınızın kötü niyetli yazılımlar ele geçirilmesini önler. Ayrıca, tüm sürücülerinizi kilitlemenizi sağlayan bir şifreleme aracı olan BitLocker yer alıyor.
Windows 10 Pro, çalışanlara cihazları tarafından önceden onaylanmış çeşitli cihazlarınn (akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar) bir listesini sunar. Kendi Aygıtınızı Seçin (CYOD) isimli bu araç sayesinde kendi cihazınızı tanımlayabiliyorsunuz. Bu özellik işletmeler için idealdir.
Windows 10 Pro Fiyatı: Şu anda 859 TL’lik bir fiyat ile satın alınabiliyor.
Sonuç: Windows 10 Pro, küçük işletmeler ve profesyonel kullanıcılara yöneliktir. Ancak standart kullanıcılar da bu ek özellikleri kullanabilirler.
Windows 10 Enterprise
Windows 10 Enterprise, Microsoft’un Windows İşletim Sürümü Güncelleştirmesi özelliğine sahip ve Uzun Süreli Hizmet Branşı (LTSB) güncellemelerine erişimi olan bir Windows 10 Pro’dan yükseltmedir. LTSB, kuruluşların Windows 10’un güvenlik önlemlerini Windows 10’un işlevini değiştirmeden güncellemelerine olanak verir. Bu, büyük bir çalışan grubunun yeni bir aracı nasıl kullanacağını öğretmenin mümkün olmadığı durumlarda idealdir.
Satın alınabilecek Windows 10 Enterprise iki sürümü vardır: E3 ve E5. Enterprise E3, yukarıda sözü edilen özelliklerin yanı sıra işverenlerin çalışanların bilgisayarlarını sanal olarak yönetmesine olanak sağlayan Microsoft Masaüstü Optimizasyon Paketi ile birlikte gelir. Enterprise E5, Enterprise E3’in sahip olduğu her şeye sahiptir; artı Windows Defender Gelişmiş Tehdit Koruması olarak bilinen gelişmiş bir Windows Defender sürümüne erişim sağlar.
Windows 10 Enterprise ile ilgilenen işletmeler önce Windows 10 Pro’yu satın almalı ve sonra Enterprise’a geçmek için bir lisans ücreti ödemelidir. Bu nedenle, yalnızca orta ve büyük işletmeler için tasarlanmıştır.
Sonuç: Windows 10 Enterprise sürümü özellikle orta ve büyük ölçekli işletmeler ve kuruluşlar için tasarlanmıştır; toplu lisanslama ve güvenlik özellikleri yalnız kullanıcılar için tasarlanmamıştır.
Windows 10 Education (Eğitim)
Windows 10 Education, Windows 10 Enterprise’da bulunan güvenlik ve güncelleme temelini temel alır; ancak öğrenciler, öğretmenler ve yöneticiler için araçlar sağlamaya odaklanır. Windows 10 Enterprise’tan göze çarpan önemli bir farkı, güvenlik güncelleme yöntemi olan LTSB eksikliğidir.
Windows 10 Eğitim sürümü yalnızca akademik lisanslama yoluyla sağlanabilir ve fiyatlandırma yine birime dayalıdır. Windows 10 Education sürümü Windows 10 Home’tan bir yükseltme seçeneğidir.
Sonuç: Windows 10 Eğitim sürümü akademik kurumlara yöneliktir.
Windows 10 IoT Core
Elektronikle uğraşmayı seven ve bir şeyler üreten biri iseniz Windows 10 IoT Core sizin içindir. Windows 10 IoT Core sürümü özelleştirilebilir bir Windows platformudur.
Örneğin Windows 10 IoT Core ile oluşturduğunuz bir robotu sıfırdan programlayabilirsiniz. Yada eski radyonuzu internet erişimi ile yenilemek için kullanın. Yani geliştirme işiyle uğraşıyorsanız ve sürekli yeni şeylere tasarlıyorsanız Windows 10 IoT Core kullanmalısınız.
Windows 10 IoT Core tüm kullanıcılar için ücretsiz olup, Microsoft web sitesinden indirilebiliyor.
Sonuç: Windows 10 IoT Core, gelişmiş kullanıcılar ve mucitler içindir.