Cortana Nedir? Nasıl Kullanılır? Microsoft’un Sanal Asistanı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

0

Cortana, Windows’un dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarında, ayrıca Android telefonlarda ve tabletlerde bulunan Microsoft’un sanal dijital asistanıdır. iPhone’da Siri, Android’de Google Asistan‘ı veya Amazon’da Alexa‘yı kullandıysanız, zaten bu tür teknoloji ile tanışmış durumdasınız demektir.

Sponsorlu Bağlantılar

Cortana Neler Yapabilir?

Cortana’nın birçok özelliği var. Cortana ile ilgili muhtemelen fark edeceğiniz ilk şey, varsayılan olarak kişisel haberlerinizi ve hava durumunu söylemesi olarak hizmet eder. Herhangi bir Cortana özellikli Windows 10 bilgisayarındaki Görev Çubuğu üzerindeki Arama penceresine Cortana yazarak tıklamanız yeterlidir, böylece Cortana ile ilgili ayarları ve en son güncellemeleri göreceksiniz.

Cortana bir ansiklopedi görevi de yapar. Örneğin, “güçlü kelimesinin eş anlamlısı nedir?” sorusunu sorabilir, hemen cevabını alabilirsiniz. Ya da “Windows nedir?”, “Ay’a ilk ayak basan kimdir?” sorularını sorabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Cortana, bu gibi somut sorulara cevap bulmak için Bing arama motorunu kullanıyor. Yanıt basitse, Arama penceresi sonuç listesinde derhal görünecektir. Cortana’nın cevabından emin değilseniz, en sık kullandığınız İnternet tarayıcısını cevabı kendiniz bulmak için inceleyebileceğiniz bir sonuç listesi ile açacaktır.

Cortana’ya bulunduğunuz konuma erişme iznini verdiyseniz, hava durumu ile ilgili bilgileri öğrenebilirsiniz. Konumunuz etkinse, “En yakın sinema nerede?” sorusunu sorarsanız, en yakın sinemayı bulup film seanslarını ve salonları size aktaracaktır. Aynı şekilde, “En yakın otobüs durağı nerede” diye sorsanız yine yanıt verecektir.

Cortana ile daha iyi performans elde etmek için konumunuzun ötesinde ek izinler verebilirsiniz. Örneğin Cortana’ya rehber, takvim, e-posta ve mesajlara erişmesine izin verirseniz, randevuları, doğum günlerini ve orada bulduğu diğer verileri hatırlatabilir. Ayrıca sizin için randevuları ayarlayabilir ve gelecek toplantıları ve etkinlikleri hatırlatır.

Cortana’dan “Temmuz ayından itibaren çekindiğim fotoğraflarımı göster” veya “Bana dün üzerinde çalıştığım belgeyi göster” gibi sorular sorarak, verilerinizi sıralamasını ve belirli dosyaları da sağlamasını isteyebilirsiniz. Cortana’ya soru sormak için korkmayın.

Cortana ile Nasıl iletişim Kurulur?

Cortana ile iletişim kurmanın birkaç yolu vardır. Sorgunuzu veya komutunuzu Görev Çubuğunun Arama alanına yazabilirsiniz. Sözlü komut istemiyorsanız ya da bilgisayarınızda bir mikrofon yoksa, yazmak daha iyi bir seçenektir. Yazarken sonuçları da görürsünüz, bu oldukça size sağlanmış bir kolaylıktır ve sorgunuzla hemen eşleşen sonuçların tümünü görmenizi mümkün kılar. Ya da gürültülü bir ortamdaysanız bu seçeneği de seçebilirsiniz.

Bilgisayarınıza veya tabletinizde bir mikrofon etkinse, Görev Çubuğundaki Arama penceresinin içine tıklayıp mikrofon simgesine tıklayabilirsiniz.

Hazır olduğunuzda, sesinizi kullanarak Cortana ile konuşun. Duyduğu şeylere olan yorumları Arama kutusunda görünecektir. Örneğin, ondan bir randevu oluşturmasını rica ediyorsanız, size ayrıntıları soracaktır. Ne zaman ve nerede gibi soru ve soru benzerlerini bilmek isteyecektir.

Ayarlar‘da Cortana’yı sözlü olarak “Hey, Cortana” iifadesiyle etkinleştirecek seçenek vardır. Eğer bu ayarı etkinleştirdiyseniz, “Hey, Cortana” dediğiniz de sizi duymaya başlayacaktır. (Bu, “Hey, Siri” dediğinizde iPhone’da nasıl çalışıyorsa aynı şekilde çalışır.)

Cortana Sizi Nasıl Tanır?

Cortana, başlangıçta bağlı Microsoft Hesabınız üzerinden sizi tanır. Bu, Windows 10‘a giriş yapmak için kullandığınız hesaptır ve adını[email protected] veya adını[email protected] gibi bir hesap olabilir. Bu hesaptan Cortana adınızı, yaşınızı ve vermiş olduğunuz diğer tüm bilgileri öğrenebilir. Cortana’dan en iyi sonucu elde etmek için yerel bir hesap olmadan bir Microsoft hesabı ile oturum açmanız gerekir.

Cortana’nın geliştirmek istiyorsanız onunla sürekli pratik yapın. Cortana’yı daha çok kullanırsanız öğreneceği o kadar çok şey olur. Kurulum işlemi sırasında Cortana’ya takvim, e-posta, mesajlar ve içerik verileri (fotoğraf, belge, müzik, film vb.) gibi bilgisayarınızın bölümlerine ve arama geçmişinize erişmesine izin verebilirsiniz.

Cortana’ya  Sorulacak Bazı Eğlenceli Sorular

Hey, Cortana:

  • Sen insan mısın?
  • Bana bir fıkra anlat.
  • Siri’yi biliyor musun?
  • Yaşamın, evrenin ve her şeyin cevabı nedir?
  • Bana bir şarkı söyle.
  • Yaratıcımız kimdi?
  • Benimle evlenir misin?
Sponsorlu Bağlantılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here