Sahip olduğunuz Windows sürümünü biliyor musunuz? Genellikle yüklediğiniz Windows sürümü için tam sürüm numarasını bilmeniz gerekmez, ancak çalıştırmakta olduğunuz işletim sistemi sürümüyle ilgili genel bilgi sahibi olmanız çok önemlidir.
Tüm kullanıcılar, yüklediği Windows hakkında üç şeyi bilmelidir: Bunlar;
- Windows 10, 8, 7, vb gibi sürümünün ne olduğu.
- Windows’un ana sürümü; Pro, Ultimate vb.
- Windows sürümü baskısı; Windows 64-bit veya 32-bit.
Sahip olduğunuz Windows sürümünü bilmiyorsanız hangi yazılımı yükleyebileceğinizi, güncellemek için hangi aygıt sürücüsünü seçeceğinizi bilmiyorsunuz demektir.
Windows 10 da hangi ana sürümü kullanmanız gerektiğini öğrenmek için tıklayınız.
Windows Sürümünü Komutla Bulma
Windows sürümünü komutla bulma, sürümü bulmanın en iyi yolu olsa da, tek yol değildir. Bu işlemi yaptığınızda, bilgisayarınızda bulunan Windows sürümüne ait “Windows Hakkında” ekranı gelir.
Yüklü olan Windows sürümüne bakılmaksızın bu yöntemi tüm işletim sistemlerinde yapabilirsiniz.
Windows + R klavye kısayoluyla Çalıştır diyalog kutusunu çağırın (Windows tuşuna basılı tutun ve ardından “R” harfine bir kez basın). Bu kutu gösterildikten sonra, winver yazın ve Tamam deyin.
Windows 10
Masaüstünden Başlat düğmesine tıkladığınızda veya böyle bir Başlat Menüsü görürseniz Windows 10 işletim sistemi kullanıyorsunuz demektir. Başlat Menüsüne sağ tıklarsanız, Güç Kullanıcısı Menüsünü görürsünüz.
Windows 10, 32 bit yada 64 bit Olduğunu Nasıl Öğrenirim
Yüklediğiniz Windows 10 sistem türünün 64 bit veya 32 bit olduğunu Denetim Masasında bulunan Sistem bölümünden öğrenebilirsiniz. (Başlat düğmesinin yanında bulunan arama butonuna tıklayın ve “Denetim Masası” yazın. Ardından Denetim Masasına girin ve Sistem sayfasını bulun. Windows 10 Sistem sayfasına girdiğinizde aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü göreceksiniz. Sistem türünün ne olduğunu böylece öğrenebilirsiniz.)
Windows 10, Windows sürüm 10.0’a verilen addır ve Windows’un en son sürümüdür. Yeni bir bilgisayarınız varsa, Windows 10 yüklemenizi tavsiye ederiz.
Windows 8 veya 8.1
Masaüstünün sol alt köşesinde bir Başlat Düğmesi görüyorsanız ve dokunduğunuzda veya üzerine tıkladığınızda yukarıda ki gibi bir ekranla karşılaşıyorsanız Windows 8.1’e sahipsiniz.
Windows 10’da Başlat Düğmesini sağ tıklattığınızda Güç Kullanıcısı Menüsü de Windows 8.1’de kullanılabilir (ve aynı, Windows 8’in ekranın köşesini sağ tıklamak için de geçerlidir).
Kullanmakta olduğunuz Windows 8 veya 8.1 sürümünün yanı sıra Windows 8’in bu sürümünün 32-bit veya 64-bit olup olmadığına dair bilgiler, Denetim Masasında bulunur.
Windows 8.1, Windows 6.3 sürümüdür. Windows 8, Windows 6.2 sürümüdür.
Windows 7
Başlat Düğmesini tıklattığınızda yukarıdaki gibi bir Başlat Menüsü görürseniz, Windows 7’ye sahip olursunuz.
İpucu: Windows 7 ve Windows Vista (aşağıda) başlat düğmeleri ve menüleri çok benzerdir. Ancak, Windows 7 Başlat Düğmesi, Windows Vista’daki Başlat Düğmesinin aksine görev çubuğunun tamamına sığar.
Sahip olduğunuz Windows 7 sürümünün sistem türünün 64 bit veya 32 bit olup olmadığı hakkında bilgiyi Denetim Masasında bulabilirsiniz.
Windows 7, Windows 6.1 sürümüne verilen addır.
Windows Vista
Başlat Düğmesine tıkladıktan sonra, yukarıdaki gibi görünen bir Başlat Menüsü görürseniz, Windows Vista’ya sahipsiniz demektir.
İpucu: Windows 7 bölümünde (yukarıda) belirttiğim gibi, her iki Windows sürümünde de benzer Başlat Düğmeleri ve Başlat Menüsü bulunur.
Kullanmakta olduğunuz Windows Vista sürümüne ait sistem türünün 32-bit veya 64-bit olup olmadığına ilişkin bilgileri, Denetim Masasında bulunan Sistem bölümünden öğrenebilirsiniz.
Windows Vista, Windows 6.0 sürümü için verilen addır.
Windows XP
Başlat Düğmesi yukarıdaki gibi hem Windows logosu hem de Başlat sözcüğü içeriyorsa Windows XP’ye sahipsiniz demektir. Windows’un daha yeni sürümlerinde, yukarıdaki ekran görüntülerinde gördüğünüz gibi yazı olmadan yalnızca bir düğme görürsünüz.
Windows XP Başlat Düğmesinin Windows’un daha yeni sürümleriyle karşılaştırıldığında yatay olmasıdır. Diğerleri, yukarıda görüldüğü gibi, daire veya karedir.
Diğer Windows sürümleri gibi, Windows XP sistem türü veya mimari türünüzü Denetim Masasındaki Sistem bölümünden öğrenebilirsiniz.
Windows XP, Windows 5.1 sürümüne verilen addır.
Windows’un daha yeni sürümlerinden farklı olarak, Windows XP’nin 64 bit sürümüne kendi sürüm numarası verildi; Windows 5.2 sürümü.