32-bit Windows 10’u 64-bit Sürümüne Yükseltme (Resimli Anlatım)

0

64-bit Windows 10’a Yükseltme

32-bit Windows 10 işletim sistemi kullanıyorsanız ve 64-bit Windows 10’a geçiş yapmak istiyorsanız doğru bir karar vermişsinizdir demektir. Çünkü 64bit Windows 10 işletim sistemi daha verimli ve daha avantajlıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Windows 10, Windows 7 veya Windows 8.1 orijinal bir kopyasına sahipseniz bilgisayarlarınızı ücretsiz olarak yükseltebiliyorsunuz. Ancak yükseltme yapmak için aynı Windows sürümünün 64bit versiyonuna geçiş yapabiliyorsunuz. Yani Home sürümünde Pro sürümüne yükseltme yapamazsınız. Şimdi 32bit sürümden 64bit sürüme nasıl yükselteceğimize bakalım.

Windows 10 Bilgisayarınız 64-bit İle Uyumlu Mu?

Windows 10 işletim sisteminizi 64-bit sürümüne güncellemeden önce sisteminizin 64-bit desteği olup olmadığını kontrol edin. Çünkü sadece 64-bit desteği olan bilgisayarlara yükseltme yapılabilir. Bunun için bilgisayarınızın 64-bit işlemciye sahip olması gerekir. Peki bunu nasıl öğreneceğiz?

Sponsorlu Bağlantılar

Kolayca Ayarlar’a giderek bu bilgileri öğrenebilirsiniz.

  1. Windows tuşu + I kısayol tuşunu kullanın ve Ayarlar penceresine gelin.
  2. Sistem seçeneğine tıklayın.
  3. Daha sonra sol menüden Hakkında seçeneğine tıklayın.
  4. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek. Burada kırımızı kutu içine aldığımız gibi “Sistem türü” alanına bakıyoruz. Açıklama kısmında “32-bit işletim sistemi, x64 tabanlı işlemci” yazıyorsa bilgisayarınızın 64-bit desteği var demektir. Eğer “32-bit işletim sistemi, x86 tabanlı işlemci” diyorsa bilgisayarınızın Windows 10 (64-bit) desteği yok demektir.

windows-10-hakkinda-sistem-turu

Eski Bilgisayarın 64-bit Desteğini Denetleme

Eğer eski bir bilgisayara sahipseniz yukarıdaki yöntem sizi yanıltabilir. Bu yüzden 32-bit işlemcinizin 64-bit için gerekli özellikleri sunduğundan emin olun. Bunun için işlemcinizin (PAE), (NX) ve (SSE2) gibi üç temel özelliği barındırması gerekir. Ayrıca CMPXCHG16b (CX16) özelliğini de gerektirir. Bu özelliklerin sizin işlemcinizde olup olmadığını öğrenelim.

Ayrıca Windows Kurulum sihirbazı, her zaman donanım uyumluluğu denetler. Bu özellikler işlemcisi tarafından desteklenmiyorsa Windows 10 yüklenmez.

Eğer bilgisayarınızın bu özellikler için destek içerdiğini doğrulamak istiyorsanız, Microsoft’un Coreinfo adında komut satırı aracını kullanmanız gerekir.

  1. İlk önce Coreinfo indir.
  2. Coreinfo zip dosyası bilgisayarınıza indikten sonra masaüstünde “Coreinfo” isimli bir klasör oluşturun ve zipli dosya içerisindekileri Coreinfo klasörünün içerisine çıkarın.
  3. Daha sonra Coreinfo klasörünü açın ve sol üst kısımdan Dosya sekmesine tıklayın ve “Komut istemini aç” seçeneğine tıklayın.

    coreinfo

  4. Açılan komut istemi penceresine “coreinfo” yazın ve Enter tuşuna basın.
  5. Coreinfo kısa bir süre sonra işlemci bilgilerini listeleyecek. Bu listeden PAE, NX, SSE2 ve CX16 özelliklerinin olduğunu kontrol edin. Bunu yapmak için de Ctrl + F yaparak arama kutusunu açın ve herbir özelliği bu arama kutusuna yazarak aratın. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi bu özelliklerin dördü de mevcut ise Windows 10 (x64) yükseltmesi yapabilirsiniz demektir.

coreinfo-komut-istemi

Aygıt Sürücülerin Olduğundan Emin Olma

64-bit Windows 10 yükseltmesi yapacağınız zaman bilgisayarınızdaki aygıtların 64-bit sürücüleri olduğundan emin olmanız gerekir. 32-bit işletim sisteminizdeki aygıtlar 64-bit sürümde çalışmayacaktır.

Eğer bilgisayarınız 2-3 yıllık ise 64-bit sürücülerin olması yüksek ihtimaldir. Ancak daha eski bilgisayarların 64-bit sürücülerinin olma ihtimali çok düşüktür. Bu yüzden öncelikle aygıt sürücülerinin 64-bit sürümleri olduğu üretici sitesine giderek öğrenin. Aksi takdirde 64-bit yükseltmesi yapmayın.

Bilgisayarı Yedekleme

Yükseltme yapmadan önce bilgisayarınızın tam bir yedeğini alın. Çünkü olası herhangi bir sorunda bu yedeği kullanarak tekrar eski işletim sisteminize kolaylık geri dönüş yapabileceksiniz.

Bilgisayarınızın yedeğini almak için harici bir program kullanabilir yada Windows 7 ve sonraki işletim sistemleri bilgisayarın kendi yedekleme özelliğini kullanarak yedekleme yapabilir. Yedeğinizi haridi bir diske almanızı tavsiye ederiz.

Windows 10 Temiz Kurulum Yapma

Windows 10 işletim sistemini 32-bitten 64-bite direk yükseltme olmadığı için tek çözüm işletim sistemini temiz bir yükleme yaparak yükseltmektir.

Hızlı İpucu: Temiz yükleme yapmadan önce, Windows’un 10 kopyanızın aktive edildiğinden emin olun. Bu bilgi görmek için Ayarlar> Güncelleştirme ve güvenlik> Etkinleştirme adımlarını izleyin.

Windows 10 yükleme medyasını oluşturma

  1. Bilgisayarınıza en az 4GB USB sürücü takın.
  2. Daha sonra Refresh Windows isimli temiz kurulum aracını indirin.
  3. Aracı indirdikten sonra çalıştırın.
  4. Lisans koşullarını okuyun ve kabul edin.
  5. Başka bir bilgisayar için yükleme medyası oluşturma seçeneğini işaretleyin.
  6. İleri deyin .

    windows-10-kurulum-diski-olusturma-1

  7. Bu bilgisayar için tavsiye seçenekleri seçeneği işaretini kaldırın.
  8. Daha sonra dil, sürüm ve daha da önemlisi mimari seçeneğinden 64-bit (x64) seçin.
  9. İleri tıklayın.

    windows-10-kurulum-diski-olusturma-2

  10. USB flash sürücü seçeneğini seçin.
  11. Tıklayın İleri .

    windows-10-kurulum-diski-olusturma-3

  12. yükleme medyasının oluşturulduktan sonra, Ortamı Oluşturma Aracı’nı kapatın.

Windows 10 64-bit Sürümünü Yükleme

  1. USB diskinizi bilgisayara bağlayın ve PC’nizi yeniden başlatın ve Windows 10 yüklemesini başlayacaktır. Ayrıca bkz: Bilgisayarı nUSB’den başlatmak
  2. Windows Kur tıklatın ve İleri deyin.
  3. Şimdi yükleyin.
  4. Daha önce Windows 10 aktive edilmiş bir sürümü var ise bir ürün anahtarını girmeniz istenir, bu seçeneği atlayabilirsiniz.
  5. Lisans sözleşmesini kabul edin ve İleri tıklayın.
  6. Özel: Sadece Windows’u yükle (gelişmiş) seçeneğini seçin.

    windows-10-kurulum-2

  7. Daha sonra açılan pencerede sistem bölümlerini silin.

    windows-10-kurulum-3

  8. İleri tıklayın ve yüklemeyi tamamlamak için ekrandaki yönergeleri izleyin.

Yükleme tamamlandıktan sonra Ayarlar> Güncelleştirme ve güvenlik> Windows Update adımından en son güncellemeleri ve sürücüleri indirin. Bazı sürücüler Windows Update aracılığıyla indirilmezse, gerekli sürücülerin 64 bit sürüm için üretici web sitesinden indirip yükleyin.

Sponsorlu Bağlantılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here